5 dolog, amit nem tudtál a Kazinczy emléktúráról, a Zemplénben

Ahogy immár 13 éve, úgy ez évben is megszervezte a Szent Jakab Zarándok Egyesület és a Magyarországi Kárpát Egyesület a Kazinczy emléktúrákat a Zemplénben, a hétvégén. A 200, a háromszor 100, a négyszer 50, és a 20 km-es teljesítménytúrát, valamint a 200 km-es terepfutóversenyt Kazinczy Ferenc emlékére rendezik meg. Wehner Géza az esemény főszervezője néhány kevéssé ismert tényt osztott meg a 3993.hu olvasóival, az embert próbáló versenyről. 

1. Miért pont Kazinczy 

"A regmeci Kazinczy család szülötte, Kazinczy Ferenc 1759-ben született. A Bányácska nevű kis falujának ő adta a Széphalom nevet. Itt van sírhelye, és itt épült fel a világ első nyelvi múzeuma, A Magyar Nyelv Múzeuma. A versenyen Széphalmon kívül meglátogatjuk Regmecet, itt láthatjuk a Kazinczy család történelmi birtokát." - írja a Kazinczy200.hu 

2. Egy kis történelem 

"13 éve rendezzük meg a túrát, amely eredetileg családi rendezvénynek indult, 11 gyermekem van, a mai napig összegyűlünk a napéjegyenlőség idején. Ilyenkor a leghosszabb a nappal, nagyon kevés ideig kell elemlámpát használni a részvevőknek, és nekünk szervezőknek" - magyarázta Wehner Géza. 

3. Új utakon 

Tavaly a veszélyhelyzet után épphogy meg tudták rendezni az emléktúrát. Akkor bevezették az érintésmentes rendezést, amely idén is így lesz. Azonban most először készültek a szervezők egy alternatív útvonallal, hiszen az eredeti, egy ponton átvisz Szlovákiába, azonban csak jövőhéten nyitják meg a schengeni határokat. 

4. Viszontagságos kilométerek 

A szervezők szerint az idei Kazinczy200 az időjárás miatt különösen nehéz volt. A résztvevőknek minden évben meg kell küzdeniük a terep és a táv nyújtotta megpróbáltatásokkal, de most igazi kánikula volt a hétvégén, ami miatt még nehezebb órák vártak a versenyzőkre. 

5. Rekorderek 

"Az emléktúra szintideje 55 óra, a legjobbak azonban akár 30 óra alatt is végig futnak a 200 kilométeren. A részvételi rekorder, Megyesi Balázs 13 éve az összes versenyen részt vesz, így természetesen idén is rajthoz áll" - tette hozzá Wehner.